О пројекту

Пројекат “Новинска писменост кроз друштвену игру” (NEED) има за циљ да унапреди новинску писменост грађана, којa je неопходнa за ваљано оцењивање поузданости и кредибилитета вести/информација. Он тежи да грађане обогати вештинама потребним за активно и информисано учешће у друштвеном животу, примењујући иновативне методе, пре свега учење кроз игру и хибридно учење.

Учење кроз игру је ефикасна техника активног учења која користи игре као средство за унапређење процеса учења. Основна идеја је да се ученици едукују кроз забаву, било кроз традиционалне друштвене игре или дигиталне платформе. Овакав модел учења је прилагодљив и може се лако осавременити или модификовати према потребама. Играње игара не само да развија критичко размишљање, већ и повећава способност дугорочног памћења информација.

Пројектом је планирано креирање две аналогне друштвене игре. Прва игра служиће за процену знања и вештина особа из новинске писмености и критичког мишљења. Друга игра ће служити за образовање (пре свега одраслих) особа из ове области. Она ће бити повезана са посебно израђеном онлајн платформом са едукативним садржајима.

Пројектни конзорцијум чине четири истакнута партнера. Носилац пројекта је бугарска организација Никанор, а партнери су, поред Библиотеке града Београда, Универзитет Хачетепе из Турске, и Народни универзитет Жалец из Словеније

Пројекат траје од октобра 2023. до краја септембра 2025. године, а реализује се уз подршку ЕУ, у оквиру Еразмус+ програма, акција „Партнерства за сарадњу у образовању одраслих”.

Овај пројекат је својеврсни наставак претходних активности партнера, као што су пројекти “Open Your Eyes”, “DIGIBLEND” и “ESSENTIAL”, који су били усмерени на повећање дигиталне и новинске писмености. Кроз колаборативни и иновативни приступ који сада примењујемо, пројекат ће значајно утицати на борбу против дезинформација и неговање информисанијег и самосвеснијег друштва.