Доклади от проучвания


Документът „Изследване на геймификацията и оценката, базирана на игри“ представя задълбочено изследване на използването на геймификация и оценка, базирана на игри.

Документът започва с общ преглед на геймификацията, проследява нейната история и обяснява как работи чрез използване на елементи от дизайна на играта за увеличаване на ангажираността и мотивиране на конкретно поведение. Той обсъжда предимствата и недостатъците на геймификацията, като предлага примери от различни сектори, включително образование, маркетинг и обучение на служители. Освен това, той очертава най-добрите практики за внедряване на геймификация и значението на разбирането на аудиторията на геймификацията, подчертавайки типовете играчи на Ричард Бартъл като рамка за адаптиране на стратегии за геймификация.

Освен това документът разглежда игровизацията в образованието, като представя стратегии за нейното практическо приложение и подробно описва как базираните на игри оценки се различават от традиционните оценки и цифровите интерактивни оценки. Той категоризира оценките, базирани на игри, въз основа на уменията, които измерват, като когнитивни способности, поведение и емоционална интелигентност, и предоставя примери за това как функционират тези оценки.

Значителна част от текста е посветена на обяснението как оценките, базирани на игри, се използват в образованието и набирането на персонал, оценявайки неговата история, как работи, предимства, недостатъци и стратегии за внедряване, заедно с примери от различни индустрии. Той прави разлика между геймификация и базирани на игри оценки, като последните се използват за измерване на специфични умения и компетенции по увлекателен начин.

Документът очертава ползите от използването на геймификация в образованието, като повишена ангажираност, мотивация и подобрени резултати от обучението. Той предлага структуриран подход за интегриране на геймификация в образователно съдържание, включително идентифициране на характеристиките на обучаемия, дефиниране на учебни цели, създаване на интерактивно съдържание и включване на игрови елементи като точки, нива и награди.

Оценките, базирани на игри, се обсъждат като средство за премахване на пристрастията от процесите на набиране на персонал и предлагане на по-справедлива оценка на способностите на кандидатите. Тези оценки измерват когнитивните умения и поведение, които предсказват представянето на работата. Документът класифицира базираните на игри оценки на когнитивна, поведенческа, емоционална интелигентност, ситуационна преценка и симулационни игри и предоставя примери.

В заключението си той подчертава положителното приемане на базираните на игри оценки сред кандидатите, като подчертава тяхната справедливост и способността им да намалят безпокойството. Предоставени са съвети за подготовка за кандидати, изправени пред такива оценки, заедно със споменаване на често срещани доставчици на оценки, базирани на игри, като Arctic Shores, Pymetrics, Test Partnership, Aon и Revelian.




Документът “Области на компетентност за новинарска грамотност” очертава основните умения и нагласи, необходими за ефективното потребление на новини, като подчертава значението на съзнателността и скептицизма. Новинарската грамотност включва разбиране на създаването и потреблението на новини, ролята на социалните медии и как убежденията на потребителите влияят върху избора и интерпретацията на новините. Тя подчертава ролята на новините в обществото, мотивацията за ангажиране с новини и уменията, необходими за идентифициране, оценяване, проверка и създаване на новинарско съдържание.


Документът идентифицира три основни области на компетентност за новинарска грамотност в рамките на проекта NEED, всяка от които се състои от осем подкомпетентности и 44 учебни резултата.


Трите области на компетентност са:

  1. Разбиране на новинарския контекст:
    Фокусира се върху разпознаването на информационното замърсяване и неговите мотиви, разграничаването на новините от другите медийни продукти и улавянето на новите журналистически практики. Обхваща също така разпознаване на фалшивите новини, видовете информационни смущения и психологията, която стои зад влиянието и устойчивостта на дезинформацията.

  2. Намиране на достоверна информация:
    Набляга се на идентифицирането на надеждни източници на информация и формулирането на ефективни стратегии за търсене. Това включва разграничаване на видовете източници, разбиране на булевата логика и значението на техниките за търсене.

  3. Верификация на новиниs:
    Фокусира се върху разбирането на това как алгоритмите и персонализацията влияят върху потреблението на новини, разпознаването на методите за проверка и разбирането на ролята на платформите за проверка достоверността на фактите. Обхваща предизвикателствата, свързани с надеждността на онлайн информацията, идентифицирането на неавтентично поведение и дейността на организациите за проверка достоверността на фактите.

В документа се подчертава значението на тези умения за ориентиране в сложната информационна среда, което е от решаващо значение за изграждането на добре информирано и демократично общество.

download the PDF document
COMPETENCE AREAS FOR NEWS LITERACY